• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Halfopen woonhuis in art-decostijl met voortuin. Gebouwd in 1934 volgens gemeentelijke informatie. Volgens gevelsteen een ontwerp van architect "Ph. Vanmarke/ ing. Architecte/ La Panne".

De woning wordt gekenmerkt door een dynamisch silhouet en een expressief materiaalgebruik. Met een gevelbreedte van twee traveeën, telt het volume twee bouwlagen onder een plat dak. Gevels met contrasterend materiaalgebruik: gele sierbaksteen in combinatie met zwart geglazuurde baksteen voor de poortomlijsting en witbeschilderde en gecementeerde gevelvlakken. Typische afboording van de gevel door middel van zwart geglazuurde pannen.

De linker travee, uitgewerkt als risaliet is hoger opgetrokken. Deze wordt gekenmerkt door de brede rondbogige deuropeningen (nieuw schrijnwerk), erboven een rechthoekige erker met typische decoratieve cementering bestaande uit geprofileerd golvend lijstwerk, wat voor een horizontale belijning zorgt. Deze erker wordt geflankeerd door halfrond uitgewerkte hoger opgetrokken penanten, aanzettend op getrapte witbeschilderde consolestenen. De rechter travee, uitgewerkt als ronde erkeruitbouw, met vensterregisters die doorlopen tot in de zijgevel, versmalt naar boven toe. Dit massief volume wordt sterk horizontaal belijnd door het decoratief witbeschilderd lijstwerk en betonnen banden. Imposant schouwvolume met kenmerkende vormgeving.

Auteurs: Gilté, Stefanie