Gekoppelde interbellumwoningen Beau Laurier en Akelei

Beschrijving

Gekoppelde bel-etagewoningen in art-decostijl met kubistische vormgeving. Woningen zogenaamd "Beau Laurier" (nummer 32) en "Akelei" (nummer 34) zie opschriften in kenmerkende eigentijdse ijzeren belettering. Volgens bouwplan gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect L. Legein (De Panne) in opdracht van de heer G. Bomal uit Brussel.

De woningen worden gekenmerkt door een dynamisch silhouet, een nadrukkelijke verticale geleding en een art-decovormgeving. De bel-etagewoningen van drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak zijn gebouwd volgens een spiegelbeeldschema waarin gespeeld wordt met volume- en hoogteverschillen. Omringende tuin, aan de straat voorzien van een kenmerkende tuinafsluiting, bij nummer 32 opengewerkte betonnen afsluiting met dambordpatroon aanzettend op een bakstenen muurtje met ezelsrug. Bij nummer 34 met buisleuningen, onder meer poorten met radiaal motief (zonnestralen).

Massieve volumes opgetrokken in gele baksteen in combinatie met witbeschilderde en bepleisterde gevelvlakken voorzien van een geometrische vormgeving. Nadrukkelijke verticale geleding waarvan de penanten uitgewerkt zijn als lisenen die overgaan in de geometrische borstwering ter hoogte van het plat dak. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van deels behouden schrijnwerk. Bij nummer 34 bewaarde glas in lood ramen met florale motieven in art-decostijl.

De verhoogde begane grond met loggia's/ portalen, één geheel vormend met de verzonken garages, is bereikbaar via zijtrappen met bepleisterd en witbeschilderd parement. De pijlers hebben een geometrische vormgeving. Boven de loggia’s veelhoekige betonnen bepleisterde balkonleuningen geaccentueerd door niet bepleisterd gevelvlak van gele baksteen.

De zijgevels zijn voorzien van massieve erkeruitbouwen waarboven een balkon met pergola opgebouwd uit betonnen staanders en liggers.

• ARCHIEF DIENST RUIMTELIJKE ORDENING DE PANNE, Bouwdossier, 1929/7.

Auteurs: Gilté, Stefanie