erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig / landschappelijk element
ID
2158
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2158

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoevecomplex, opklimmend tot 1660, volgens jaarankers en inscriptie. Gebouwen gegroepeerd rondom gekasseid erf; L-vormig woonhuis met latere aanbouw aan de oostzijde, haaks aansluitende bijgebouwen, namelijk open wagenhuis, schuur en stallingen aan oostzijde, en aan straat palende, L-vormige stallingen met grote inrijpoort aan west- en zuidzijde; tussen laatstgenoemde en het woonhuis, bakstenen rondboogpoortje naar erf. Noordwestelijke hoek met omhaagde siertuin, oostzijde met boomgaard.

Gedateerd woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder ongelijk zadeldak, met klimmend dakvenster aan erfzijde (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); vermoedelijk in twee fazen opgebouwd, te oordelen naar de verspringende volumes en zijtrapgevel tussen tweede en derde travee met recentere vensters (noordzijde). Gecementeerde gevels met schijnvoegen op grof bezette plint (erfgevel), gemarkeerd door lelieankers en cijferankers 1660 op de oudste, meest westelijke zijtrapgevel.

Rechthoekige, aangepaste vensters, aan erfzijde in vlakke omlijsting met duimen van vroegere luiken; zijtrapgevel met rechthoekige topvenstertjes in geprofileerde zandstenen omlijsting met waterlijst; aangepast kloosterkozijn in de achtergevel van het oudste gedeelte. Rondboogdeur in beschilderde omlijsting met geprofileerde dagkanten, sleutel en imposten met inscriptie IHS en Anno 1660, waterlijst en bekronende oculus; houten deur met panelen en rondvenster.

Interieur: centrale gang geflankeerd door ruime woonplaatsen, aan rechterzijde zogenaamd voormalige ontvangstkamer ten behoeve van de abt onder wiens bevoegdheid de hoeve zou hebben gestaan (volgens eigenares); in de keuken, bewaarde Delftse tegels achter de haard.

Verankerde bakstenen bijgebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen, golfplaten); de grote stal aan de straat met korfboogvormige doorgang, getoogde stalvensters en -deuren, rechthoekige poorten en zolderluiken.


Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Vandaag liggen aansluitend bij de hoeve nog relicten van een omhaagde siertuin. Verder naar het zuiden gaat de tuin over in een hoogstamboomgaard met meidoornhaag.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2158 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.