Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Puurs-Sint-Amands
Deelgemeente Sint-Amands
Straat Kuitegemstraat
Locatie Kuitegemstraat 49, Puurs-Sint-Amands (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Sint-Amands (adrescontroles: 20-10-2006 - 20-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Amands (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Gesloten hoeve met bijgebouwen en hoogstamboomgaard

Deze bescherming is geldig sinds 22-09-1997.

Beschrijving

Hoevecomplex, opklimmend tot 1660, volgens jaarankers en inscriptie. Gebouwen gegroepeerd rondom gekasseid erf; L-vormig woonhuis met latere aanbouw aan de oostzijde, haaks aansluitende bijgebouwen, namelijk open wagenhuis, schuur en stallingen aan oostzijde, en aan straat palende, L-vormige stallingen met grote inrijpoort aan west- en zuidzijde; tussen laatstgenoemde en het woonhuis, bakstenen rondboogpoortje naar erf. Noordwestelijke hoek met omhaagde siertuin, oostzijde met boomgaard.

Gedateerd woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder ongelijk zadeldak, met klimmend dakvenster aan erfzijde (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); vermoedelijk in twee fazen opgebouwd, te oordelen naar de verspringende volumes en zijtrapgevel tussen tweede en derde travee met recentere vensters (noordzijde). Gecementeerde gevels met schijnvoegen op grof bezette plint (erfgevel), gemarkeerd door lelieankers en cijferankers 1660 op de oudste, meest westelijke zijtrapgevel.

Rechthoekige, aangepaste vensters, aan erfzijde in vlakke omlijsting met duimen van vroegere luiken; zijtrapgevel met rechthoekige topvenstertjes in geprofileerde zandstenen omlijsting met waterlijst; aangepast kloosterkozijn in de achtergevel van het oudste gedeelte. Rondboogdeur in beschilderde omlijsting met geprofileerde dagkanten, sleutel en imposten met inscriptie IHS en Anno 1660, waterlijst en bekronende oculus; houten deur met panelen en rondvenster.

Interieur: centrale gang geflankeerd door ruime woonplaatsen, aan rechterzijde zogenaamd voormalige ontvangstkamer ten behoeve van de abt onder wiens bevoegdheid de hoeve zou hebben gestaan (volgens eigenares); in de keuken, bewaarde Delftse tegels achter de haard.

Verankerde bakstenen bijgebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen, golfplaten); de grote stal aan de straat met korfboogvormige doorgang, getoogde stalvensters en -deuren, rechthoekige poorten en zolderluiken.

Bron: De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kuitegemstraat

Kuitegemstraat (Puurs-Sint-Amands)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.