Burgerhuis gebouwd onder leiding van aannemer J.C. Beert

Beschrijving

Burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1912 gebouwd onder leiding van aannemer J.C. Beert, in opdracht van J. Heursel. Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door fries met guirlandes en een geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Parement van simili-pierre op een plint in blauwe hardsteen, verlevendigd door platte banden en kordonlijsten. Rechthoekige vensters met arduinen dorpels en bewaard houten schrijnwerk, in het souterrain gevat in een uitspringende omlijsting en op de bovenverdiepingen voorzien van kroonlijst op consooltjes. Geaccentueerde linkertravee met op de eerste verdieping een afgeronde houten erker met erboven een balkon met ijzeren balustrade. Balkon met drieledige vensterdeur onder een in het gevelvlak uitgewerkt entablement. Rechthoekige deur met kroonlijst op consoles en bekronende omlijste oculus, houten deur met deurroosters en invulling met structuurglas. Ernaast een voetschraper en aansluiting voor een buitenkraantje.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/67.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara