erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Jules Van den Hende

bouwkundig element
ID
215804
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215804

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis in art-decostijl volgens bouwaanvraag van 1924 opgericht naar ontwerp van architect Jules Van den Hende in opdracht van Albert D’Havé als woning voor een deel van zijn personeel. Enkelhuis met twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst. Bepleisterd en geschilderd parement met imitatievoegen op een plint van blauwe hardsteen met keldergaten. Verticale gevelritmiek waarbij de vensteropeningen gevat zijn in een verdiepte travee-nis. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk op arduinen dorpels. Geaccentueerde rechtertravee met een trapeziumvormige erker die lichtjes uit het gevelvlak springt en die doorloopt over drie bouwlagen. Sobere deurtravee met gekoppelde rechthoekige muuropeningen. Verdiepte deuropening met daarin de originele houten deur. De gevel wordt verlevendigd door decoratieve panelen met bloemmotieven in art-decostijl en tand- en eierlijsten.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij het salon en de eetkamer geflankeerd worden door een vestibule en trappenhuis. Naast de koer liggen een keuken, wasplaats en toilet.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/A/13.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van Jules Van den Hende [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215804 (Geraadpleegd op 12-06-2021)