Burgerhuis naar ontwerp van Jules Van den Hende

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1922 in opdracht van Albert D’Havé, naar ontwerp van Jules Van den Hende. Op hetzelfde perceel voorzien van siertuin en werkhuizen en burelen in de Leeuwstraat. Lijstgevel met drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat) onder een houten kroonlijst op modillons. Parement van simili-pierre op een plint in blauwe hardsteen met keldergaten waarvoor diefijzers zijn aangebracht. Geaccentueerde rechtertravee met een trapeziumvormige gevelhoge erker gevat in een travee-nis. Rechthoekige vensteropeningen met bewaard schrijnwerk en houten rolluiken op de eerste twee bouwlagen, per travee gevat in een geriemde omlijsting. Rondboogvormige deuropening met zware omlijsting uitlopend in halfronde schamppalen in blauwe hardsteen, bekroond door een medaillon en florale motieven. Bewaarde houten deur met bovenlicht met glas in lood, ernaast de originele brievenbus en een voetschraper. Geveldecoratie door festoenen, florale motieven en eierlijsten.

Plattegrond van de gelijkvloerse verdieping volgens de bouwaanvraag met een opeenvolging van plaatsen: een bureau, eetkamer en rookkamer geflankeerd door een antichambre, vestibule en trappenhuis. Aansluitend bevindt zich de keuken, grenzend aan de tuin. Links bevindt zich de doorrit naar de achtergelegen garage.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1922/A/27.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara