Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met magazijn en aanhorigheden in de Leeuwstraat, volgens bouwaanvraag van 1909 opgericht in opdracht van handelaar Alphonse Branquaer. Onderkelderd enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een hoofdgestel met houten geprofileerde kroonlijst met tandlijst op consoles. Fries versierd met spiegels, boven het eerste venster versierd met medaillon en festoen. Bepleisterd en geschilderd parement met imitatiebanden op de gelijkvloerse en eerste verdieping op een arduinen plint met keldergaten. Geaccentueerde linkertravee met op de eerste verdieping een trapeziumvormige erker waarvan de consoles doorlopen in de sluitstenen van de vensteropeningen op de begane grond. Boven de erker een balkon met ijzeren balustrade. Rondboogvormige muuropeningen op de gelijkvloerse verdieping, rechthoekige muuropeningen op de eerste verdieping en steekboogvormige muuropeningen op de tweede verdieping. Arduinen puilijst en lekdrempels doorgetrokken tot cordons. Overal bleef het originele houten schrijnwerk bewaard, alsook de originele deur met deurroosters en invulling met structuurglas en glas in lood in het bovenlicht.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij twee opeenvolgende salons geflankeerd worden door een vestibule en trappenhuis. Aansluitend bevindt zich een veranda. Naast de koer liggen de keuken, wasplaats en een toilet.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1909/A/26.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara