erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Emile De Weerdt

bouwkundig element
ID
215807
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215807

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl volgens bouwaanvraag van 1913 opgericht in opdracht van juffrouw Cl. De Kneef naar ontwerp van architect Emile De Weerdt. Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudomansardedak met dakkapel onder gebogen fronton met pijnappelbekroning en een oeil-de-boeuf. Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Parement van Luxemburgse zandsteen en een onderbouw in blauwe hardsteen met keldergaten waarvoor ijzerwerk is aangebracht. Rechtertravee met drieledige vensteropeningen op alle niveaus van elkaar gescheiden door natuurstenen penanten. Afgeronde erker op de eerste verdieping, bekroond door een balkon met ijzeren balustrade. Linkertravee met een rechthoekige vensteropening met entablement op de eerste verdieping en gekoppelde rondboogvormige vensteropeningen op de tweede verdieping. Onderbouw met afgevlakte bossage en rechthoekige muuropeningen. Originele poort met ijzerwerk en invulling met structuurglas. Ornamentiek van guirlandes, medaillons en friezen.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwaanvraag opgetrokken volgens een traditioneel schema van een enkelhuis. Doorrit aan de linkerkant met toegang tot een vestiaire en toilet die uitkomt op een garage. Centraal bevindt zich de vestibule en het trappenhuis. Aan de straatkant een spreekkamer en eetkamer, aan de tuinzijde een keuken en wasplaats.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/34.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis naar ontwerp van Emile De Weerdt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215807 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.