erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Urbain Crommen

bouwkundig element
ID
215808
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215808

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1913 met garage in de Leeuwstraat, opgericht in opdracht van Fr. Faché naar ontwerp van architect Urbain Crommen. Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudomansardedak met dakkapel onder gebogen fronton met vuurpot en een oeil-de-boeuf. Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen en modillons met tandlijst. Parement van simili-pierre op een plint in blauwe hardsteen met keldergaten waarvoor traliewerk is aangebracht. Geaccentueerde linkertravee met een trapeziumvormige erker op een console met een borstwering met balusters en een bekronend balkon met ijzeren hekwerk, gedecoreerd met guirlandes. Accentuering van de bouwlagen door cordons. Gelijkvloerse verdieping met imitatiebanden, korfboogvormige muuropeningen met doorlopende booglijst en tot cordon verbonden onderdorpels, ondersteund door consoles. Op de verdiepingen rechthoekige vensteropeningen in geriemde omlijstingen, met uitzondering van het schouderboogvormige venster in de erker. Behalve de vensterdeur van het balkon bleef het verzorgd originele houten schrijnwerk met tandlijsten en roedeverdeling in de bovenlichten bewaard. Originele houten deur voorzien van deurroosters en structuurglas, met bovenlicht. Rechts van de deur bewaarde ingewerkte voetschraper.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij een eetkamer en salon geflankeerd worden door de vestibule en een trappenhuis. Aansluitend bevinden zich een bureau en een keuken die naast de koer liggen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/47.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis naar ontwerp van Urbain Crommen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215808 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.