erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van 1912

bouwkundig element
ID
215809
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215809

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1912 opgericht in opdracht van August Bert. Enkelhuis met drie bouwlagen en souterrain onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst op uitgelengde consoles. Parement van witte baksteen en plint, platte banden, cordons, penanten en decoratieve elementen in blauwe hardsteen. Trapeziumvormige erker op de eerste verdieping met erboven een balkon met ijzeren borstwering. Op de tweede verdieping een vierlicht met arduinen stijlen en omlijsting van negblokken. Op de verhoogde begane grond venster met ondiep balkon en ijzeren borstwering. Begane grond en souterrain met steekboogvormige muuropeningen, eerste en tweede verdieping met rechthoekige muuropeningen, deels bewaard houten schrijnwerk. Schouderboogvormige deuropening met originele houten deur met deurroosters en invulling met structuurglas, ernaast een aansluiting voor een buitenkraantje en een voetschraper.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij twee opeenvolgende salons geflankeerd worden door een vestibule en trappenhuis. Aansluitend bevindt zich een bureau. Souterrain met een eetkamer, keuken, kelder en toilet. Eerste verdieping met twee slaapkamers en een badkamer.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/52.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis naar ontwerp van 1912 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215809 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.