erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van 1913

bouwkundig element
ID
215810
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215810

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1913 opgericht in opdracht van G. Ralet. Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst met modillons en tandlijst. Parement van witte en grijze baksteen op een plint van blauwe hardsteen met bossage. Geaccentueerde rechtertravee met trapeziumvormige erker met bekronend balkon en ijzeren borstwering. Rechthoekige vensteropeningen onder een ijzeren I-balk met rozetten en decoratieve strekse boog in contrasterende grijze baksteen. Schouderboogvormige deuropening met originele houten deur met deurrooster en rechthoekig bovenlicht met glas-in-loodinvulling. Ernaast een voetschraper en aansluiting voor een buitenkraantje. Voor het overige werd het schrijnwerk vernieuwd.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij een salon en eetplaats geflankeerd worden door een vestibule en trappenhuis. Aansluitend bevindt zich een bureau. Souterrain met een eetplaats en keuken. Eerste en tweede verdieping telkens met twee slaapkamers.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/65.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van 1913 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215810 (Geraadpleegd op 13-06-2021)