erfgoedobject

Appartementsgebouw naar ontwerp van Georges Merlé

bouwkundig element
ID
215813
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215813

Juridische gevolgen

Beschrijving

Appartementsgebouw in art deco met twee winkels op de gelijkvloerse verdieping, volgens bouwaanvraag van 1932 opgericht in opdracht van professor Paul Vander Linden naar ontwerp van architect Georges Merlé, zie ook de gevelsteen boven de winkelpui "Arch./ Georges Merlé/ Gent/ 1932". Hoekpand met de Leeuwstraat van vijf en zes bouwlagen. Afgeronde hoektravee afgelijnd door zandstenen banden en bekronend fries verrijkt met guirlandes. Op de hoektravee vier bandramen met vijf vensteropeningen met zandstenen penanten. Parement van gele baksteen in staand verband, zandsteen en een onderbouw in blauwe hardsteen. Aan beide zijgevels een trapeziumvormige erker uitgewerkt in zandsteen die doorloopt over de volledige hoogte van de bovenbouw. Drielichten in het licht uitspringende deurrisaliet aan de zijde van de Tentoonstellingslaan verlichten het trappenhuis. Een zandstenen reliëf met zonnewijzer bekroont het risaliet. De bewaarde houten deur met ijzerwerk en structuurglas, wordt geflankeerd door zijlichten van glasstenen. Voor het overige grotendeels vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/T/11.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Appartementsgebouw naar ontwerp van Georges Merlé [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215813 (Geraadpleegd op 12-06-2021)