Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Tentoonstellingslaan
Locatie Tentoonstellingslaan 51, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie wijk Muinkpark Gent (geografische herinventarisatie: Juni 2013 - Oktober 2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2013.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Burgerhuis in traditionalistische stijl naar ontwerp van architect Charles Hoge, zie gevelsteen rechts op de pui "Ch. Hoge/architecte/Gand 1934". Woonhuis van drie bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Puntgevel met geprofileerde kroonlijst en geveltop met bas-reliëf in simili waarop een schip wordt voorgesteld. Parement van rode baksteen in halfsteensverband en een pui van gefrijnde blauwe hardsteen. Op de eerste verdieping trapeziumvormige erker met gesculpteerd houtsnijwerk onder leien bedaking en geprofileerde lijst, steunend op bepleisterde consoles. Rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels, op de tweede verdieping met natuurstenen tussenstijlen. Origineel houten schrijnwerk in het dakvenster met glas-in-lood-invulling, voor het overige vernieuwd schrijnwerk. De houten deur is ingevuld met mat glas en voorzien van ijzeren traliewerk, ernaast bevinden zich de originele brievenbus, deurbel en aansluiting voor een buitenkraantje.

  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron: -

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen & Rogiest, Tamara

Datum tekst: 2013

Relaties

maakt deel uit van Tentoonstellingslaan

Tentoonstellingslaan (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.