erfgoedobject

Burgerhuis in art deco

bouwkundig element
ID
215815
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215815

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2013

Beschrijving

Burgerhuis in art deco in opdracht van de heer Bataille volgens bouwaanvraag van 1924. Enkelhuis met bredere venstertravee en smallere deurtravee van drie bouwlagen met souterrain onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel onder houten kroonlijst op klossen en een fries met tandlijst. Plint in blauwe hardsteen. Geaccentueerde linkertravee met trapeziumvormige erker die doorloopt over twee bouwlagen. Rechthoekige vensteropeningen, op de bovenste verdieping met afgeschuinde bovenhoeken. Deels bewaard schrijnwerk met behoud van de oorspronkelijke glas-in-lood-invulling in de bovenlichten. Oorspronkelijke houten deur met traliewerk in art deco en invulling met structuurglas, ernaast een voetschraper en een aansluiting voor een buitenkraantje. De gevel wordt verrijkt door reliëfpanelen op de borstweringen en decoratief pleisterwerk rond de deur- en vensteropeningen. De garagepoort vervangt het venster van het souterrain.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/A/134.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in art deco [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215815 (Geraadpleegd op 12-06-2021)