erfgoedobject

Burgerhuis in art deco

bouwkundig element
ID
215815
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215815

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis in art deco in opdracht van de heer Bataille volgens bouwaanvraag van 1924. Enkelhuis met bredere venstertravee en smallere deurtravee van drie bouwlagen met souterrain onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel onder houten kroonlijst op klossen en een fries met tandlijst. Plint in blauwe hardsteen. Geaccentueerde linkertravee met trapeziumvormige erker die doorloopt over twee bouwlagen. Rechthoekige vensteropeningen, op de bovenste verdieping met afgeschuinde bovenhoeken. Deels bewaard schrijnwerk met behoud van de oorspronkelijke glas-in-lood-invulling in de bovenlichten. Oorspronkelijke houten deur met traliewerk in art deco en invulling met structuurglas, ernaast een voetschraper en een aansluiting voor een buitenkraantje. De gevel wordt verrijkt door reliëfpanelen op de borstweringen en decoratief pleisterwerk rond de deur- en vensteropeningen. De garagepoort vervangt het venster van het souterrain.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/A/134.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art deco [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215815 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.