erfgoedobject

Hoekcomplex met lijstgevel

bouwkundig element
ID
215816
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215816

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekgebouw gelegen op de hoek van de Tentoonstellingslaan, Tijgerstraat en de Leeuwstraat, geregistreerd in het kadaster in 1929. Onderkelderd hoekgebouw van drie bouwlagen en zeven traveeën onder een pseudo-mansardedak (leien) met dakkapellen. Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst. Parement van gele en oranje baksteen in kruisverband met knipvoegen. Platte banden, puilijst en accenten in blauwe hardsteen. Arduinen plint in bossage met rode knipvoegen en rechthoekige keldergaten. Geaccentueerde centrale travee die uit het gevelvlak naar voor springt en hoger opgaat in een dakvenster. Houten, licht uitspringende erker met erboven een balkon met ijzeren borstwering. Balkon met drieledig deurvenster met hardstenen penanten. Erboven een sierlijk tegeltableau als zonnewijzer met een voorstelling van de ochtend en avond. Behalve in de centrale travee, overal steekboogvormige vensteropeningen onder een strekse boog en met oren. Deuromlijsting in blauwe hardsteen met daarin uitgewerkte brievenbus, het schrijnwerk werd deels vernieuwd.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling 4 (Gent), 1929/32.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekcomplex met lijstgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215816 (Geraadpleegd op 13-06-2021)