erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Ernest Van Hamme

bouwkundig element
ID
215820
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215820

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1923 opgericht in opdracht van katoenhandelaar L. Moerman naar ontwerp van architect Ernest Van Hamme (zie opschrift ‘Van Hamme’ op de plint). Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak bekleed met leien en twee vernieuwde dakkapellen. Lijstgevel beëindigd door een gebogen geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Parement van gele baksteen in Vlaams verband op een plint van blauwe hardsteen met ronde verluchtingsroosters voor de kelder. De pui wordt afgesloten door een arduinen puilijst en is gecementeerd, grijs geschilderd en voorzien van schijnvoegen. Bouwlagen gemarkeerd door arduinen kordons. Op de gelijkvloerse verdieping steekboogvormige muuropeningen. Geaccentueerde linkertravee met gebogen, bakstenen erker die doorloopt over twee verdiepingen, telkens met drielichten met negblokken, tussendorpels en –stijlen in simili. Deurtravee met twee rechthoekige vensteropeningen met arduinen tussendorpel. Vernieuwd schrijnwerk met uitzondering van de deur met ijzerwerk en structuurglas, ernaast een voetschraper en aansluiting voor een buitenkraantje.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij een bureau en keuken geflankeerd worden door een vestibule en trappenhuis. Aansluitend bevinden zich een schotelhuis en een washuis, uitkomend op de koer.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/A/37.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van Ernest Van Hamme [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215820 (Geraadpleegd op 13-06-2021)