erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van A. Bracke

bouwkundig element
ID
215822
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215822

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd modernistisch burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1932 opgericht in opdracht van de gezusters J. en M. Bracke naar ontwerp van architect A. Bracke, die ook de ontwerper was van het naastgelegen huis nummer 90. Enkelhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak. Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Parement van gele baksteen en een plint in blauwe hardsteen. Rechthoekige vensters met doorgetrokken arduinen onderdorpels en vernieuwd schrijnwerk. Betonnen balken boven de vensters van de begane grond en de eerste verdieping. Bewaarde rechthoekige deuropening met arduinen dagkanten, ernaast een voetschraper. Houten deur met deurrooster en invulling met structuurglas. Keldergat afgeschermd met ijzerwerk.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij een salon en eetplaats geflankeerd worden door de inkom en het trappenhuis. Aansluitend bevindt zich de keuken en achterkeuken die uitkomt op de koer. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer. Op de tweede verdieping bevindt zich een slaapkamer en zolder.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/T/26.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van A. Bracke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215822 (Geraadpleegd op 12-06-2021)