Burgerhuis naar ontwerp van Geo Henderick

Beschrijving

Art-nouveaugetint burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1912 opgericht in opdracht van de heer Charel Stacino Decheselle naar ontwerp van architect Geo Henderick. Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain. Zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat) met later toegevoegde dakverdieping. Lijstgevel beëindigd door een gebogen kroonlijst op klossen en modillons. Parement van witte en groene geglazuurde baksteen in staand verband, arduinen cordons boven souterrain en pui. Plint en sokkel met afwisseling van breukstenen en groen geglazuurde baksteenbanden. Rondboogvormige, steekboogvormige en rechthoekige vensters grotendeels bewaard houten schrijnwerk met roedeverdeling. Blauwe hardsteen voor dorpels, lateien en aanzetten van de ontlastingsbogen. Brede venstertravee met afgeronde houten erker op hardstenen geprofileerde consoles en bekronend balkon met ijzeren borstwering. Schouderboogvormige deur met rondboogvormig bovenlicht boven de arduinen latei; bewaard schrijnwerk en glasraampjes. Links van de deur bevindt zich een voetschraper, rechts een aansluiting op het waternet.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis. In het souterrain bevinden zich een eetplaats, keuken, opbergplaats voor kolen, wasplaats en toilet. Op de verhoogde begane grond worden het salon en de eetkamer geflankeerd door een inkomhal en trapkoker, waarachter zich een spreekkamer bevindt die aan de tuin grenst. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een badkamer en een linnenkamer. Op de tweede verdieping bevinden zich nog eens drie slaapkamers. Het huis bevat een voorraadkelder en wijnkelder onder de trap.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/32.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara