erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert - Van de Voorde

bouwkundig element
ID
215825
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215825

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis met 'tearoom' volgens bouwaanvraag van 1912 opgericht in opdracht van de heer Fr. Coutelier naar ontwerp van architect Franz Langeraert – Van de Voorde. De uitvoering wijkt af van het ingediende bouwplan. Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak met leien en twee dakkapellen. Lijstgevel beëindigd door een houten geprofileerde kroonlijst. Parement van gele en groene geglazuurde baksteen en plint met keldergaten in blauwe hardsteen. De gevel is versierd met twee tegelfriezen met voorstelling van waterlelies, banden van groen geglazuurde baksteen en een arduinen puilijst. Geaccentueerde brede linkertravee met trapeziumvormige erker met fijn houtsnijwerk die doorloopt over de twee bovenste bouwlagen. De erker wordt geflankeerd door twee lisenen, verrijkt met festoenen in stucwerk en verticale banden van groen geglazuurde baksteen. Deurtravee met steekboogvormige vensteropeningen onder strekse ontlastingsbogen en met decoratieve tegelvelden met bloemmotief in de borstwering. Bewaard schrijnwerk met uitzondering van het benedenvenster en de dakkapel. Naast de deur is een voetschraper.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij de tearoom en eetplaats geflankeerd worden de vestibule en trappenhuis. Naast de koer bevinden zich de keuken en een wasplaats.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/45.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert - Van de Voorde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215825 (Geraadpleegd op 12-06-2021)