erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Edmond Maes

bouwkundig element
ID
215827
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215827

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis volgens bouwaanvraag van 1912 opgericht in opdracht van weduwe Bourdon naar ontwerp van architect Edmond Maes, zie plintsteen "E. Maes, architecte". Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen met tandlijst. Bepleisterd en geschilderd parement op een plint in blauwe hardsteen. Rondboogvormige vensters in de eerste en derde bouwlaag, rechthoekige vensters in de souterrain en tweede bouwlaag, alle met geriemde omlijsting en ingevuld met vernieuwd schrijnwerk. Geaccentueerde rechtertravee, op de bovenbouw gevat tussen kolossale pilasters, met driezijdige houten erker bekroond door een balkon met ijzeren balustrade. De erker rust op twee consoles die overgaan in de sluitstenen van de rondboogvormige vensteropeningen op de verhoogde begane grond. Voor het balkon van de derde bouwlaag, rondboogvormig tweelicht met deelzuiltjes, ingeschreven in een grotere boog neerkomend op pilasters. Originele deur met deurroosters en invulling met structuurglas. Ernaast een aansluiting voor buitenkraantje en voetschraper.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/34.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van Edmond Maes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215827 (Geraadpleegd op 12-06-2021)