erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde

bouwkundig element
ID
215829
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215829

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis, deel uitmakend van een ensemble van vier, per twee gekoppelde huizen (nummer 99 tot en met 105), volgens bouwaanvraag van 1913 opgetrokken in opdracht van bouwheer Max De Poorter naar ontwerp van architect Franz Langeraert – Van de Voorde. De uiteindelijke uitvoering wijkt af van het ingediende bouwplan. Het huis nummer 103 is identiek aan het huis nummer 99. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel beëindigd door een vernieuwde kroonlijst. Parement van witte baksteen "céramiques du littoral Nieuport" (merknaam op tegeltje in de gevel) met bolle voeg en plint, waterlijst, puilijst en versierde lekdorpels in blauwe hardsteen. Licht uitspringende, geaccentueerde rechtertravee met gebogen bakstenen erker op een console met guirlande in blauwe hardsteen, bekroond door een balkon met sierlijk ijzeren hekwerk. Rechthoekige muuropeningen waarin het houten schrijnwerk deels bewaard bleef. Originele vleugeldeur met deurroosters en invulling met structuurglas, ernaast de originele brievenbus, een aansluiting voor een buitenkraantje en een voetschraper. Halfondergrondse kelderverdieping met keldergaten en ijzerwerk.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel enkelhuisschema waarbij het salon en de eetplaats geflankeerd worden door de vestibule en trappenhuis. Naast de koer bevinden zich een veranda, keuken, wasplaats en toilet.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/42.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NO-ZW, Brussel-Gent.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215829 (Geraadpleegd op 12-06-2021)