erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde

bouwkundig element
ID
215830
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215830

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis, deel uitmakend van een ensmble van vier, per twee gekoppelde huizen (nummer 99 tot en met 105), volgens bouwaanvraag van 1913 opgetrokken in opdracht van bouwheer Max De Poorter naar ontwerp van architect Franz Langeraert – Van de Voorde. De uiteindelijke uitvoering wijkt af van het ingediende bouwplan. Het huis nummer 105 is analoog aan het huis nummer 101. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel beëindigd door een vernieuwde kroonlijst. Parement van witte baksteen "céramiques du littoral Nieuport" (merknaam op tegeltje in de gevel) met bolle voeg en plint, waterlijst, puilijst en lekdorpels in blauwe hardsteen. Geaccentueerde, licht uitspringende linkertravee met gebogen bakstenen erker op consoles in blauwe hardsteen, bekroond door een balkon met ijzeren hekwerk. Op de gelijkvloerse verdieping steekboogvormige muuropeningen, ontlastingsbogen met arduinen sluitstenen en hoekstenen, rechthoekige bovenvensters met deels bewaard l schrijnwerk. Originele vleugeldeur met deurroosters en invulling met structuurglas, ernaast de originele brievenbus, voetschraper en aansluiting voor een buitenkraantje.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij het salon en de eetplaats geflankeerd worden door de vestibule en trappenhuis. Naast de koer bevinden zich een veranda, keuken, wasplaats en toilet.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/42.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel-Gent.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn, Lanclus, Kathleen, Rogiest, Tamara
Datum  : 2013


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215830 (Geraadpleegd op 18-06-2021)