Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met aanhorigheden in de Zebrastraat, volgens een bouwaanvraag van 1912 in opdracht van bouwheer A. Stalins. Enkelhuis van drie bouwlagen en vier traveeën onder een plat dak. Lijstgevel beëindigd door een gekornist hoofdgestel met architraaf en fries met trigliefen en diamantkoppen onder een geprofileerde houten kroonlijst op klossen met tandlijst. Bepleisterd en geschilderd parement op een plint in blauwe hardsteen met verluchtingsroosters voor de kelderverdieping. Begane grond met imitatiebanden onder een geprofileerde puilijst. Rechthoekige vensters met houten T-ramen. Gelijkvloerse verdieping met arduinen lekdorpels op gedecoreerde consoles. De vensters van de bovenverdiepingen hebben doorgetrokken lekdorpels en zijn gevat in een geriemde omlijsting, op de bel-etage met oren en afgedekt door een kroonlijst op klossen en tandlijst. Centraal op de eerste verdieping halfronde erker op console met floraal motief. Bewaarde houten poort met bovenlicht en met schamppalen in blauwe hardsteen en aangepaste deur met deurrooster en structuurglas. Ernaast een voetschraper en aansluiting voor een buitenkraantje.

Volgens de bouwplannen vertoont de plattegrond van de gelijkvloerse verdieping een salon met eetplaats en veranda met links ervan een inkomhal, vestibule, trappenhuis, keuken en bureau en rechts een doorrit naar een koetshuis met paardenstal en naar het magazijn.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/64.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara