Burgerhuis naar ontwerp van 1912

Beschrijving

Burgerhuis volgens een bouwaanvraag van 1912 opgericht in opdracht van Anne en Henriette Kreling. Enkelhuis met twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten, gekorniste kroonlijst met modillons onder een driehoekig fronton boven de licht uitspringende venstertravee. Parement van geglazuurde witte baksteen en blauwe hardsteen voor de platte banden, lekdorpels en decoratieve elementen. Geaccentueerde linkertravee met op de tweede verdieping een trapeziumvormige erker met fraai houtsnijwerk onder een balkon met ijzeren borstwering. Combinatie van rechthoekige, steekboogvormige en schouderboogvormige muuropeningen, op de gelijkvloerse verdieping en in de deurtravee onder een kroonlijst op consoles in blauwe hardsteen. Het origineel schrijnwerk bleef deels bewaard. Bewaarde vleugeldeur met deurroosters, met ernaast een voetschraper en aansluiting voor een buitenkraantje.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis waarbij een opeenvolging van plaatsen geflankeerd wordt door een vestibule en trappenhuis.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/60.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara