erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge

bouwkundig element
ID
215834
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215834

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis volgens een bouwaanvraag van 1923 opgericht samen met de woningen Tentoonstellingslaan 117 en Tentoonstellingslaan 119, in opdracht van de heer Ch. De Potter naar ontwerp van architect Charles Hoge. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain. Pseudomansardedak bekleed met leien met een dakkapel en oeil-de-boeuf. Lijstgevel beëindigd door een gekorniste, geprofileerde houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Parement van simili-pierre met imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping en een plint in blauwe hardsteen. De gevel wordt gekenmerkt door neo-Lodewijk-XVI-ornamenten zoals guirlandes, balusters, oculus, imitatiebanden, tandlijsten en festoenen met strikjes. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. Geaccentueerde linkertravee met vooruitspringend gevelvlak en trapeziumvormige erker, bekroond door een balkon met ijzeren borstwering. De erker heeft een met balusters opengewerkte borstwering en rust op consoles met florale motieven en guttae die overlopen in het bovenlicht van het benedenvenster. Balkon met deurvenster onder een kroonlijst en geflankeerd door pilasters. Deurtravee met fraai uitgewerkte vensters, op de eerste verdieping met een balustrade en onder een kroonlijst, op de tweede verdieping met een festoen onder de lekdorpel. Rechthoekige omlijste deur met een kroonlijst en tandlijst en erboven een oculus met roedeverdeling en omlijst door een guirlande. Bewaarde deur met deurrooster en invulling in structuurglas.

De plattegrond is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis. Gelijkvloerse verdieping met een salon en eetkamer geflankeerd door een vestibule en trappenhuis. Aansluitend bevindt zich een kantoorruimte en een garage die uitkomt in de Zebrastraat. Souterrain met een eetplaats, keuken en kolenplaats. Eerste verdieping met een boudoir, kamer en een badkamer.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/A/51.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van Charles Hoge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215834 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.