Hoekpand naar ontwerp van Charles Hoge

Beschrijving

Art-decogebouw met opvallende hoekligging met de Zebrastraat, volgens bouwaanvraag van 1923 samen ontworpen met de huizen Tentoonstellingslaan 115 en Tentoonstellingslaan 117, in opdracht van bouwheer Ch. De Potter en naar ontwerp van architect Charles Hoge. Inscriptie op de pui "l’architecte/Ch. Hoge/Gand 1924". Pand van vier bouwlagen met geaccentueerde hoektravee met winkelfunctie op de gelijkvloerse verdieping en erboven gelegen woonfunctie, onder een ingesnoerde koepelvormige bedaking met leien. Parement van witte Silezische baksteen in kruisverband (volgens de bouwaanvraag) met accenten in grijze baksteen, simili-pierre voor de gelijkvloerse verdieping en een overschilderde plint in blauwe hardsteen. Eenvoudige houten kroonlijst op uitgelengde gegroefde consoles onder een pseudomansardedak met dakkapellen. Brede rondboogvormige muuropeningen op de begane grond, rechthoekige vensteropeningen op de verdiepingen, alle met vernieuwd schrijnwerk. De hoektravee en de flankerende zijtraveeën zijn op de bovenbouw erkervormig uitgebouwd. De sterk gemarkeerde en beeldbepalende hoektravee, met toegang tot de handelsruimte, vertoont een sterk verticaal ritme door de verticaal gekoppelde bovenvensters in een verdiepte travee die doorloopt in een dakverdieping met een veelhoekig venster en een koepelbekroning; de grijs geblokte motieven in het bakstenen metselwerk als aflijning van de travee en als gevelbekroning, het veelhoekige venster en de ornamentatie van het gecementeerde gevelreliëf met florale motieven zijn typisch voor de art deco. De toegang tot de woongelegenheden bevindt zich in de Zebrastraat geaccentueerd door driezijdig uitspringend bekronend gevelvlak.

Gelijkvloerse verdieping volgens de bouwplannen met een winkelruimte en bureau. Souterrain met een keuken en eetplaats. Op de eerste verdieping bevinden zich een kamer, boudoir en badkamer. Het trappenhuis bevindt zich aan de ingang aan de zijde van de Zebrastraat.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/A/51.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara