Hoekpand met winkel naar ontwerp van A. De Groote

Beschrijving

Woning met winkelfunctie, gelegen op de hoek met de Leeuwstraat, volgens een bouwaanvraag van 1923 opgetrokken in opdracht van bouwheer Leon Boterdaele, naar ontwerp van architect A. De Groote. Gebouw van drie bouwlagen onder een vernieuwd mansardedak met dakkapellen. Parement van rode klampsteen met decoratief metselwerk, onder meer op de borstweringen van de eerste bouwlaag, en een winkelpui in simili. Afgesnuite hoektravee met oplopende erker, telkens met vier gekoppelde vensteropeningen, afgelijnd door een getande kroonlijst. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk op dorpels van natuursteen of simili. Vroegere driedelige winkelpui met pilasters, volgens bouwplan met middendeur op de hoektravee.

Plattegrond van de gelijkvloerse verdieping volgens de bouwaanvraag met een winkelruimte, salon en keuken. De ingang tot de bovenliggende woning via de zijdeur in de Leeuwstraat.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/A/82.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara