Watermolen Plompaertmeulen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Plompaertstraat
Locatie Plompaertstraat 29, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen Plompaertmeulen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige watermolen op de Stiemer (thans omgelegd), in kern opklimmend tot de 18de eeuw (houten kozijnramen en natuurstenen band aan het woonhuis). Gebouwen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), in U-vorm gegroepeerd rondom het rechthoekige erf.

Molenhuis en woonhuis van elf traveeën (nok loodrecht op de straat). Verankerd bakstenen gebouw met gecementeerde plint. Rechthoekige, beluikte vensters met houten kozijnen, beluikte zoldervensters en rechthoekig poortje in houten omlijsting met houten bovenlicht. Aangepaste, steekboogvormige staldeur. In de achtergevel van het molenhuis bevindt zich een natuurstenen band en enkele kleine vensters in rechthoekig, houten kozijnen. Rechterzijgevel met aandak, vlechtingen en uilengaten. Recente vernieuwing der linkerzijgevel.

Beek staat droog en waterrad (onderslag) is verdwenen; houten molenboom steekt nog scheef uit het asgat. Via een houten kamrad, waarop rondsel met spillen, werd een koppel maalstenen op de tussenverdieping aangedreven. Houten staande werk.

Volledig vernieuwde dwarsschuren en stallingen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.