erfgoedobject

Hoekcomplex in art deco

bouwkundig element
ID
215842
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215842

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekcomplex in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekcomplex in art deco
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Woonhuis met winkel, bureel en werkhuis in art-decostijl volgens bouwaanvraag van 1925 opgericht in opdracht van bouwheer Charles Meurisse. Charles Meurisse was ondernemer gespecialiseerd in sanitair, verwarming, pompen en zinkbeslag. De initialen van de bouwheer zijn in laagreliëf aangebracht op de erker aan de zijde van de Tentoonstellingslaan en de aansluiting voor een buitenkraantje draagt het opschrift 'Ch. Meurisse – Gand – Che. D’Ottergem – 139'.

Hoekgebouw met de Olifantstraat van drie bouwlagen met afgeschuinde en sterk gemarkeerde hoektravee onder een plat dak. Parement van rode en gele baksteen, banden en decoratieve motieven in simili-pierre en een plint die deels in blauwe hardsteen en deels gecementeerd is. Oorspronkelijk lijstgevel onder een houten kroonlijst, die echter verdwenen is. Verticale gevelgeleding door lisenen die het gevelvlak in verschillende traveeën delen en door florale motieven op de bepleisterde vlakken die de vensteropeningen van de eerste en tweede verdieping met elkaar verbinden. Horizontale gevelgeleding door gekleurde banden en baksteenfriezen. Op de hoek en aan de zijde van de Tentoonstellingslaan hoger opgaand gevelvlak met gebogen fronton gevat tussen hoger oplopende lisenen gedecoreerd met palmmotief. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1925/T/9.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekcomplex in art deco [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215842 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.