Woning Vander Gught

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Sint-Genesius-Rode
Deelgemeente Sint-Genesius-Rode
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 18, Sint-Genesius-Rode (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Sint-Genesius-Rode (geografische herinventarisatie: 01-10-2010 - 02-03-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woning Vander Gught

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2013.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart deco
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

In de lintbebouwing opgenomen burgerhuis in een verzorgde, late art-decostijl. Verbouwing van een bestaande woning naar ontwerp van januari 1941 van architect Jan (Jean) Albert uit Alsemberg, in opdracht van Alphonse Vander Gught.

Volgens het plan bij de verbouwing in 1941 was dit een bel-etagewoning met links vooraan de traphal, op de verdieping uitgevend op de overloop met aansluitend het berghok, de bijkeuken en de keuken. Centraal op de verdieping liggen het salon en de rookkamer, rechts de badkamer. Aan de achtergevel bevinden zich nog twee kamers.

Wit bepleisterde baksteenbouw op deels hardstenen en deels grijs geschilderde plint. Twee bouwlagen onder combinatie van plat dak en zadeldak, met typerende sterk verspringende gevellijn. Verhoogde begane grond in het linkerdeel. Karakteristieke volumewerking geaccentueerd door centrale erker met afgeronde hoek. Gevarieerde muuropeningen, ten dele gevat in natuurstenen omlijstingen, waaronder horizontale registers en oculi met verwerking van kwaliteitsvol glas in lood met gestileerde florale motieven (waaronder 'rose cubiste'), typisch voor de art deco. Eveneens twee markante verticale registers met gelijkaardig glas in lood, ter hoogte van de traphal in het linkervolume. Deels vernieuwd schrijnwerk.

  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 24.01.1941.

Bron: -

Auteurs: De Houwer, Veerle

Datum tekst: 2013

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dorpsstraat

Dorpsstraat (Sint-Genesius-Rode)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.