Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Rijwoning in kwaliteitsvolle late art deco met referenties aan de pakketbootstijl, volgens opschrift naar ontwerp van architect Jan Albert uit 1937.

Twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, verhoogde begane grond met rechts garage in het souterrain. De afgeronde linkertravee springt vooruit ten opzichte van de rechtertravee en is voorzien van een bekleding in rode en groene cimorné, gesigneerd 'J.L.Pays, Cimorné, B-L'Alleud'. Markante gevelhoge afgeronde hoekpijler uiterst links. Rechtertravee in baksteenmetselwerk met garage beneden en rechthoekige vensters op de verdiepingen, voorzien van natuurstenen lekdrempels.

Interessante vlakwerking op de eerste en tweede verdieping, waarbij een gesloten gevelvlak links steeds aansluit op een opengewerkt gevelvlak rechts en omgekeerd en waarbij de natuurstenen lekdrempels van de vensters links overgaan in de met cimorné beklede lateien van de vensters in de rechtertravee.

Fraai uitgewerkt geschilderd houten schrijnwerk van voordeur en garagepoort met ronde venstertjes voorzien van kleurrijk glas in lood met gestileerde bloempatronen, typerend voor de art deco. Schrijnwerk van de vensters eveneens geschilderd hout, mogelijk vereenvoudigd ten opzichte van de bouwperiode.

Auteurs: De Houwer, Veerle