Gekoppelde burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee identieke burgerhuizen, volgens bouwaanvraag van 1937 opgetrokken voor de heer of mevrouw Popleu naar ontwerp van de lokale architect A.(Alexandre) Mosselmans, die in de jaren 1920 en 1930 tal van cottage-woningen en rijhuizen bouwde in Sint-Genesius-Rode.

Bakstenen lijstgevels op hardstenen plint met bossage, verhoogde begane grond. Telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met de straat). Gevel geaccentueerd door vijf over de volledige gevelbreedte doorlopende, opvallende witgeschilderde horizontale banden.

Linker travee met beneden verdiepte vensteropening in witgeschilderde omlijsting onder driezijdige erker op de eerste verdieping, eveneens gevat in een witgeschilderde omlijsting. Rechter travee met deur op de benedenverdieping, deels gevat in een een witgeschilderde omlijsting en venster op de verdieping. Metselwerk in verticale strekken op de borstweringen onder alle vensters.

Schrijnwerk bewaard bij nummer 20, vernieuwde kroonlijst bij beide panden.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 07.09.1937.

Auteurs: De Houwer, Veerle