Villa Dubuquoit

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Dubuquoit

Beschrijving

Villa, stilistisch weinig uitgesproken, gelegen te midden van een omhaagde tuin, toegankelijk via een vernieuwd hek tussen rode bakstenen pijlers met witgeschilderde afdekplaat. Gebouwd in opdracht van de heer Dubuquoit, naar plannen van architect J. Willekens uit 1934.

Grosso modo kubusvormig volume, met diverse geledingen in de voorgevel, met links een opengewerkte balkontravee van witgeschilderd beton en rechts een afgeronde hoekpartij, waar zich de ingang bevindt. Verzorgde rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak met witte, verspringende betonnen kroonlijst.

Een markante witgeschilderde doorlopende puilijst en witgeschilderde cordonlijst op de eerste verdieping zorgen, samen met de kroonlijst, voor een horizontaal accent. Rechthoekige muuropeningen, nog deels voorzien van oorspronkelijk schrijnwerk. Balkonleuningen vernieuwd. Garage onder de woning.

Nummer 18 was oorspronkelijk gelijkaardig uitgewerkt, maar is nu verbouwd.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 11.12.1934

Auteurs: De Houwer, Veerle