Villa Anciaux

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Anciaux

Beschrijving

Eenlaagse villa in naoorlogs modernisme gelegen op een licht hellend terrein, volgens bouwaanvraag van 1974 opgetrokken voor de heer en mevrouw Anciaux, naar plannen van architect Michel Lamy.

Het onregelmatige grondplan is georiënteerd op de lengteas (noordwest - zuidoost) van het eveneens onregelmatige, zeshoekige bouwperceel. Volgens de bouwplannen waren de leefruimtes links van de centrale hal gesitueerd met een gesloten keuken en aansluitende eetplaats en achtergelegen living met (vermoedelijk verdiepte) 'coin feu' gericht op het zuidwestelijke deel van de tuin, dat tevens het grootste stuk tuin is. De volumes rechts van de inkomhal herbergen slaapvertrekken en badkamers. Het plan voorziet ook in een waterpartij tussen het leef- en slaapgedeelte, die zichtbaar is vanuit de hal.

Opmerkelijke, witgeschilderde baksteenbouw met contrasterende, brede, zwarte aflijnende dakrand, een aaneenschakeling van dynamisch ten opzichte van elkaar gepositioneerde gekoppelde rechthoekige volumes van licht gevarieerde hoogte. Midden vooraan een schuin vooruitgeschoven, iets dieper gelegen blok waarin zich de garage bevindt.

Het pand maakt aan de straatzijde een eerder gesloten indruk, door de spaarzaam voorziene rechthoekige vensteropeningen. Geslaagde combinatie met de vermoedelijk recente aanleg van de voortuin in verschillende niveaus met berken en bolvormig gesnoeide buxus die leidt naar de inkompartij, gelegen achter het garageblok.

De woning werd beperkt uitgebreid naar het noordwesten en het zuidoosten, in vergelijkbare bouwtrant.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 05.04.1974.

Auteurs: De Houwer, Veerle