erfgoedobject

Eenheidsbebouwing in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
215856
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215856

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee burgerhuizen in repeterend schema in eclectische stijl. Nummer 48 halfvrijstaand, nummer 46 met garage (niet voorzien op bouwplan) in gelijkaardige bouwtrant van één bouwlaag rechts aansluitend op de lintbebouwing. Volgens bouwaanvraag van 30 november 1929 naar ontwerp van lokaal architect Alexandre Mosselmans voor rekening van de heren J. Gijsels en S. Octave.

Breedhuizen van twee traveeën met verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met houten kroonlijst op kleine consoles en tandlijst. Lijstgevels in rode baksteen op hardstenen plint, verlevendigd door het verwerken van gele en oranje baksteen in speklagen en in de ontlastingsbogen boven de vensters op de eerste verdieping. Deurtravee links en rechts de venstertravee gemarkeerd door een gevelhoog spaarveld met aflijnende boogfries. Rondbogige, ten dele gedrukte muuropeningen.

Nummer 48 bewaard nog het oorspronkelijke, zeer verzorgde schrijnwerk met bovenlichten met kleine rechthoekige roedeverdeling. Nummer 46 bewaart slechts de voordeur.

  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 03.12.1929.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215856 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.