Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap

Beschrijving

Vrijstaande pastorie, tweewoonst, met bouwaanvraag van 1930 voor een 'pastorij met bijwooning', ingeplant op een hoger gelegen terrein afgeboord met wanden van breuksteen, toegankelijk via een trap met buisleuningen links vooraan. Een tweede trap bevindt zich aan de rechterkant van het terrein.

De bouwaanvraag werd goedgekeurd op 10 juni 1930. De handtekening van de Leuvense ontwerper is moeilijk leesbaar, maar waarschijnlijk gaat het om F. (Frans) Vandendael. De uitvoering verschilt licht van de bouwplannen, met name in de linker zijgevel, waar geen erker was voorzien. De eerste steen van de pastorie werd gelegd op 31 juli 1930, volgens gevelsteen 'Me posuit E.V. 31 julii 1930'.

Witberaapt volume met onregelmatige travee-indeling op onregelmatig grondplan. Eén tot twee bouwlagen met verhoogde begane grond op plint van breuksteen onder complexe bedaking (mechanische pannen) voorzien van verschillende dakkapellen en schoorstenen. Overluifelde ingang aan de straatzijde met een haaks geplaatst trapje van breuksteen met eenvoudige ijzeren leuning, op de bouwaanvraag voorzien van een bescheiden rankenmotief. Rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels. Vernieuwd schrijnwerk met kleine rechthoekige onderverdeling. Centrale gevelnis met beeld van Johannes de Doper in sobere art-decostijl. Op de bouwaanvraag waren de vensters voorzien van luiken.

In de achtertuin van de pastorie staat een ijzeren torenkruis met haan.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 10.06.1930.

Auteurs: De Houwer, Veerle