Villa De Bueger

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Bueger

Beschrijving

Te midden van een beboomd perceel gelegen cottagevilla, volgens bouwaanvraag van 1924 opgetrokken voor de heer De Bueger. Ondanks een latere verbouwing behoudt de villa haar uitstraling.

Baksteenbouw van drie bouwlagen met onregelmatige travee-indeling op grosso modo vierkant grondplan. Complex samenstel van een schilddak met afgewolfde zadeldaken(mechanische pannen), deels overkragend op consoles en voorzien van verschillende dakkapellen en schoorstenen. Gevels, oorspronkelijk nog meer uitgesproken, verlevendigd door in- en uitspringende erkers, balkons met fraaie houten leuningen en een aanvankelijk open, houten portiek (nu gewijzigd en beglaasd) voor de toegang. Pittoresk effect, typerend voor de cottagestijl, door details zoals hoekkettingen in witte natuursteen en verwerking van pseudovakwerk voor de geveltoppen. Rechthoekige vensters met (deels) bewaard schrijnwerk met kleine rechthoekige roedeverdeling.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, 06.03.1924.

Auteurs: De Houwer, Veerle