Villa Van Langendonck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Van Langendonck

Beschrijving

Op een ommuurd perceel gelegen modernistische villa met art-decoreminiscenties volgens bouwaanvraag van 1934, naar ontwerp van architect Paul Rubbers, in opdracht van de heer Van Langendonck. Na een periode aan het voorfront van de avant-garde en het modernisme in de vroege jaren 1920, waarbij hij tussen 1922 en 1926 een zestigtal woningen bouwt in de tuinwijk Kapelleveld in Sint-Pieters-Woluwe, wijdde Rubbers zich vanaf 1925 eerder aan privé-woningbouw en de bouw van gegroepeerde woningen in een stijl die soms aansluit bij het werk van Huib Hoste of die de genuanceerde aanpak van Antoine Pompe volgt.

Deels onderkelderd, balkvormig volume van twee bouwlagen onder plat dak met overkragende dakrand, geknikt ter hoogte van de centrale toegang in de westgevel (rechts). De vier gevels zijn telkens nagenoeg symmetrisch opgebouwd in een zeer eenvoudige vormentaal.

De toegang is gesitueerd in de westgevel, die drie traveeën telt, twee venstertraveeën aan de uiteinden en een centrale deurtravee. Volgens de plannen leidden drie kwartcirkelvormige trappen en een 'perron' naar een afgerond, drieledig inkomportaal met drie dubbele deuren, met daarboven drie markante gevelhoge lancetvensters met fijne horizontale roedeverdeling. Voortgaande op de bouwaanvraag had de inkomhal een koninklijke trap en een vide op de verdieping. Op de benedenverdieping waren de leefruimtes ondergebracht, met links het salon, achteraan aansluitend in L-vorm de eetkamer en rechtsvoor nog de 'salle commune'. Op de verdieping links twee slaapkamers, rechts de 'grande chambre' en centraal achteraan een ruime badkamer met aansluitend een dressing ('penderie') van bijna vijf vierkante meter.

De noordgevel (de eigenlijke straatgevel) van twee traveeën met steeds een rechthoekig venster per bouwlaag, wordt gemarkeerd door een hoger oplopende verticale pijler. Rechts onder het straatniveau bevond zich de toegang tot de garage. Volgens de bouwplannen was de zuidgevel vrij gelijkaardig opgevat, alleen is het venster op de benedenverdieping links hier een deur.

De oostgevel (links) is volgens de bouwaanvraag eenvoudiger van opbouw, eveneens met twee venstertraveeën op de hoeken, maar slechts met drie smalle bandvensters in de centrale travee.

Bij verbouwingswerken in 1974 werd het inkomportaal vervangen door een uitbouw op rechthoekig grondplan. De 'salle commune' was of werd omgevormd tot keuken. Mogelijk werd toen ook een tweede garagepoort ingebracht, links vooraan.

In 2004 volgde een renovatie met vernieuwing van schrijnwerk, plaatsen van isolerende buitenbepleistering en een kleine uitbreiding aan de zuidwestzijde. De oorspronkelijke garagepoort rechts werd vervangen door een venster.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 10.07.1934, 1974228 van 16.08.1974 en 200467 van 10.06.2004.
  • CULOT M., HENNAUT E. & LIESENS L. (red.) 1999: Catalogue des Collections Tome II, Archives d'Architecture Moderne, 260-271.
  • VAN LOO A. 2003: Repertorium van de architectuur in België, van 1830 tot heden, Antwerpen, 489.

Auteurs: De Houwer, Veerle