Burgerhuis Sovet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Sovet

Beschrijving

Goed bewaarde, vrijstaande woning in neotraditionele stijl gelegen op een vrij open perceel met gekasseide oprit, volgens bouwaanvraag van 1922 naar ontwerp van (het atelier) Adrien Blomme in opdracht van de heer Sovet. De architectuur van Blomme laat zich in het interbellum niet onder één noemer plaatsen. Hij bouwt in een modernisme met elementen uit de art deco maar ziet er niet tegenop om in een regionalistische stijl te werken als de opdrachtgever dit verlangt. De woning Sovet staat niet vermeld in de oeuvrelijst van Blomme die in 2004 werd gepubliceerd in de monografie door Françoise Blomme.

Volgens de bouwplannen heeft de vrij bescheiden woning een zeer eenvoudige, maar toch atypische indeling. De centrale voordeur geeft toegang tot de traphal, die zich naar links uitstrekt en waarop de achteraan gelegen wasplaats en keuken uitkomen. Rechts van de inkomhal bevindt zich de familiekamer, over de hele diepte van de woning. Op de verdieping bevonden zich drie slaapkamers en een badkamer. Tot slot werden ook een kolen- en wijnkelder voorzien.

Gedeeltelijk onderkelderd breedhuis onder pannen zadeldak tussen twee zijtrapgevels. Gekaleide baksteenbouw van twee bouwlagen met onregelmatige travee-indeling, op grijs geschilderde plint. Licht vooruitspringend toegangsportaal met driehoekige topgevel onder pannen zadeldakje. De voordeur is een witgeschilderde houten deur met halfcirkelvormig bovenlicht voorzien van fraai, eerder art-nouveaugetint traliewerk met sierlijk uitgewerkt waaiervormig motief. Verder rechthoekige muuropeningen, beluikt op de benedenverdieping en overal voorzien van traditioneel houten schrijnwerk met fijne rechthoekige roedeverdeling. Opvallend is het venster links in de gevel, refererend aan een opkamer, maar in werkelijkheid de traphal verlichtend.

Rechts later aangebouwde garage in vergelijkbare stijl.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 06.07.1922.
  • BLOMME F. 2004: A la rencontre d'Adrien Blomme 1878-1940, Brussel, 73.

Auteurs: De Houwer, Veerle