Sint-Paulusinstituut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Paulusinstituut

Beschrijving

Het Sint-Paulusinstituut in de Marathonstraat is één van de twee campussen voor algemeen secundair onderwijs van de broeders van Liefde in de Rijsenbergwijk in Gent, naast de campus in de Patijntjestraat. Het schoolgebouw is volgens de bouwaanvraag van 1968 opgericht als lagere school in opdracht van de Broeders van Liefde naar een ontwerp van architect Albert Lefebure (Zelzate). Het moderne schoolgebouw is opgericht in een open, groene omgeving aan de noordzijde van de straat, die voorts voornamelijk bebouwd is met villa’s in halfopen bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Schoolgebouw op L-vormige plattegrond met klassenvleugel georiënteerd op de straat en het zuiden, haaks op het westelijk uiteinde is de turnzaal gekoppeld, beide vleugels zijn afgedekt met platte daken. Het functionalistisch gebouw is opgetrokken in met geel bakstenen metselwerk. De langgerekte klassenvleugel telt zeven traveeën en twee bouwlagen boven een kelderverdieping, en bevat drie klassen op de gelijkvloerse verdieping en vijf klassen boven, gelegen aan één kant van een gang. De voorgevel is strak geritmeerd met een horizontaliserend accent door de brede vensterregisters gemarkeerd door sterk belijnende dorpels in witte kwarts en met een verticale geleding door de betonnen travee-indeling en vensterstijlen. De vensters, volgens het bouwplan met ramen in aluminium, aan de straatkant verlichten de gangen, de klassen, gelegen aan één zijde van de gang zijn gericht naar de noordzijde. In de smallere vierde travee bevindt zich de ingangspartij met trappenhuis. De toegang voorafgegaan door een bordes is overluifeld met een betonnen afdak.

De haakse vleugel bevat, volgens de bouwplannen, een overdekte speelplaats, sanitair en een vergaderzaal op de gelijkvloerse verdieping. Op de bovenverdieping bevindt zich de turnzaal. De ruimten worden verlicht door hoge rechthoekige vensters ingevuld met glasstenen. Tegen de benedenverdieping is later aan de speelplaats een veranda gebouwd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1968/M/2.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten– en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Marilys Versele, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen