Burgerhuis naar ontwerp van Maurice De Paepe

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis van drie bouwlagen en twee traveeën, onder een plat dak, volgens de bouwaanvraag van 1936 naar ontwerp van Maurice De Paepe, zie gevelsteen rechts in de plint "Maurice De Paepe/ Arch./ Nazareth", in opdracht van Evarist Jacques.

Rijhuis in modernistische baksteenarchitectuur. De lijstgevel heeft een parement van gele baksteen in halfsteensverband met diepliggende horizontale voegen, op een arduinen plint, die voorzien is van verluchtingsroosters. Markerende bovenbouw door gestapelde erker, geflankeerd door twee hoger oplopende penanten. Gevelbeëindiging door staande geglazuurde zwarte pannen. De bovenverdiepingen worden gemarkeerd door een gecombineerde afgeronde bakstenen erker en een inspringende loggia, doorlopend over twee bouwlagen. De loggia is voorzien van een ijzeren buisleuning. De rechthoekige vensters onder een betonnen latei zijn voorzien van stijlen en lekdorpels in zwarte geglazuurde tegels en vernieuwd schrijnwerk. De begane grond is voorzien van een verdiepte rechthoekige beglaasde deur met ijzeren rooster onder een uitspringende arduinen latei met bekronend bovenlicht, in de afgeronde dagkant links is een zijlicht aangebracht met gestructureerd glas, en rechts van de deur een verdiept rechthoekig venster.

Volgens het bouwplan vertoont het huis de traditionele ruimte-indeling van een enkelhuis. Op de begane grond is links een inkomhal met trap gelegen, die rechts geflankeerd wordt door een salon aan de straatzijde, doorlopend in een eetkamer, woonplaats en een keuken. De eerste verdieping omvat in de erker met balkon een familiekamer, met daarachter een kamer. De tweede verdieping omvat de zolder en een kamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/R/12.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Sarah Camerlynck, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen