Hoekhuis met winkel naar ontwerp van Frans Flameng

Beschrijving

Het hoekpand met voormalig winkelhuis, gelegen op de hoek met de Aaigemstraat, werd volgens de bouwaanvraag van 1936 gebouwd in opdracht van Eligius Van Overbeke naar ontwerp van F. Flameng, zie inscriptie op de gelijkvloerse verdieping "Fr. Flameng/ architekt 36/ Ledeberg”. Het deels onderkelderde gebouw, thans appartementsgebouw, in decoratieve baksteenarchitectuur aansluitend bij het modernisme, telt drie bouwlagen en respectievelijk twee traveeën, een afgekante hoektravee en vier traveeën onder een plat dak. Gevelbeëindiging door middel van attiek in siermetselwerk, de gevelaflijning met geglazuurde pannen is getrapt terzijde van de Aaigemstraat. Het gevelparement bestaat uit geel bakstenen metselwerk in halfsteensverband met decoratieve accenten in metselverbanden (verticaal geplaatste strekken onder en boven vensters in de eerste travee en laatste travee, tegelverband in de attiek als gevelbeëindiging) en cimorné (op een tegel gemerkt "Bearzatto & zonen & Cie tel. 33144 Gent"). De kenmerkende afgeschuinde hoektravee wordt op de begane grond gedomineerd door de vroegere winkelpui met middeningang, de pui wordt afgelijnd door een brede band in cimorné, de vroegere winkeldeur wordt geflankeerd door halfronde pijlers in cimorné. Op de bovenverdieping wordt de afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door siermetselwerk door uitspringende baksteenlagen en een gevelvlak in cimorné boven de vensters van de eerste bovenverdieping. Voorts rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk op arduinen lekdorpels en met een rollaag als latei. De rechthoekige deur tot de woongedeelten in de Frans de Potterstraat is beglaasd en voorzien van een ijzeren rooster. Naast de deur is er een aansluiting voor een buitenkraantje.

Volgens het bouwplan omvat de kelderverdieping een provisie– en kolenkelder. Op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich de ingang tot de woning, winkel, eetplaats, keuken en afwasplaats, aan de zijde van de Aaigemstraat. De eerste en tweede verdieping omvatten 3 kamers, WC, badkamer en berging.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/R/1.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Sarah Camerlynck, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen