Duitse bunker Zilverberg

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie tegen een hoevegebouw, op adres Kleine Zilverbergstraat 11, tegen de noordwestelijke helling van de Zilverberg, ten zuidwesten van Roeselare.

Historiek

Duitse bunker, opgetrokken op de Zilverberg, achter (ten noordoosten van) de 'Flandern I Stellung', vóór (ten zuidwesten van) de 'Artillerie-Schutz-Stellung'. De aanleg van de nieuwe 'Flandern I Stellung' was gestart in de winter van 1917/1918, na de Derde Slag bij Ieper. Door het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918) zou deze 'Flandern I Stellung' nog maar weinig versterkt zijn (deze stelling zou geen nut meer hebben, mocht dit Duits voorjaarsoffensief geslaagd zijn). In september 1918 was de stelling helemaal niet voltooid. Toch blijkt deze stelling goed verdedigd te zijn tijdens het Bevrijdingsoffensief. Vele bunkers bleken goed gecamoufleerd te zijn, zodat de geallieerde observatievliegtuigen ze maar moeilijk konden detecteren. De geallieerde legers bleken niet zo goed op de hoogte van de sterkte van deze stelling. Vooral ter hoogte van Roeselare bleek het moeilijk om de 'Flandern I Stellung' te doorbreken, door hevige Duitse tegenstand met mitrailleurvuur.

Op 30 september 1918 was het Belgische 2de Grenadiers er als enige eenheid in geslaagd de 'Flandern I Stellung' te doorbreken, ter hoogte van Vierkavenhoek. Pogingen in de daaropvolgende dagen om verder vooruit te geraken, werden steeds in de kiem gesmoord door artillerie- en mitrailleurvuur. Op 4 oktober werd een adempauze in het offensief ingelast. De Vlaamse heuvelrug was veroverd, maar de 'Flandern I' en het Duitse Vierde Leger waren niet ingestort. Het oorspronkelijke doel om de lijn Brugge-Torhout-Tielt en Roeselare te bemachtigen, was niet verwezenlijkt. Toen het offensief op 14 oktober opnieuw van start ging, slaagden Belgische eenheden er in verder door te stoten tot Rumbeke. Die dag zou Roeselare bevrijd worden.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post met nagenoeg rechthoekig grondplan (aan westelijke zijde lijkt één hoek afgerond te zijn). Het beton is aan de buitenzijde gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de constructie is ongeveer twee meter dik. Aan oostelijke zijde bevinden zich twee toegangen met ertussen een betonnen trap en richel, die samen met een uitsparing bovenaan de muur een borstwering vormde. De constructie bestond binnenin oorspronkelijk uit één gang en twee ruimtes. Binnenin zijn de golfplaten van de twee ruimtes, waarop het dak gegoten werd, uitgebroken. In de muur tussen de twee ruimtes zit een vrij grote opening (kruipgat?). De muur tussen de ruimtes en de gang is verdwenen. In de oostelijke binnenmuur, ter hoogte van de trap en richel, bevindt zich een nis. Opvallend is dat de hoeken binnenin wat afgeschuind, soms afgerond zijn.

• Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum: Collectie militaire stafkaarten, Lagenkarte der Gruppe Staden, 27/2/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press): Stellungskarte Ieperen, 6/10/1917; Stellungskarte Staden, 17/12/1917.
  • BACCARNE R. & STEEN J., Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief, Langemark-Poelkapelle, 2002.
  • CALLEWAERT F., 90 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Duitse verdedigingswerken in de regio Roeselare, in: Mandeldal, 2004, nummer 1.
  • GELDHOF Ph., Met de torens van Roeselare op de achtergrond. De strijd voor Roeselare tussen 28 september en 3 oktober 1918, in: DE BRUYNE M. e.a., Roeselare in de Eerste Wereldoorlog, Roeselare, 1998.
  • VANCOILLIE J., Het 4. Armee tijdens de 1ste fase van de Abwehrschlacht in Flandern, 28/9/1918 – 13/10/1918, in: Shrapnel, september 2008
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, Marcinelle, s.d.

Auteurs: Decoodt, Hannelore