Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Gelegen op adres Magermerriestraat 11, aan straatzijde, op het gehucht Magermerrie, ten zuidwesten van Roeselare. De bunker is, behalve aan straatzijde, ingesloten door hoevegebouwen.

Historiek

Duitse bunker, opgetrokken op een kleine hoogte bij het gehucht Magermerrie. Deze bunker maakte geen deel uit van een specifieke Duitse stelling. De constructie lag achter (ten oosten van) de 'Flandern I Stellung' uit 1917, die vanaf eind 1917 op Duitse stafkaarten ook wel met 'II. Stellung' werd aangeduid (deze stelling wordt ook wel aangeduid met de 'Flandern II Stellung 1'). Deze stelling en het gehucht Magermerrie werd op 30 september 1918 ingenomen tijdens het geallieerde Bevrijdingsoffensief, dat op 28 september 1918 van start was gegaan.

Beschrijving

Betonnen militaire post, die verbreedt naar de noordoostelijke hoek toe. De bunker is overgroeid en kon niet betreden worden.

• Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum: Collectie militaire stafkaarten, Lagenkarte der Gruppe Staden, 27/2/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press): Stellungskarte Ieperen, 6/10/1917; Stellungskarte Staden, 17/12/1917.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum): Roulers, 20 S.E.4, Ed. IA, 22/8/1917.
  • BACCARNE R. & STEEN J., Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief, Langemark-Poelkapelle, 2002.
  • CALLEWAERT F., 90 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Duitse verdedigingswerken in de regio Roeselare, in: Mandeldal, 2004, nummer 1.
  • GELDHOF Ph., Met de torens van Roeselare op de achtergrond. De strijd voor Roeselare tussen 28 september en 3 oktober 1918, in: DE BRUYNE M. e.a., Roeselare in de Eerste Wereldoorlog, Roeselare, 1998.
  • VANCOILLIE J., Het 4. Armee tijdens de 1ste fase van de Abwehrschlacht in Flandern, 28/9/1918 – 13/10/1918, in: Shrapnel, september 2008.
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, Marcinelle, s.d.

Auteurs: Decoodt, Hannelore