Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse militaire post

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post. De constructie ligt op adres Penemolenstraat 27, ten oosten van Beitem, ten zuiden van Vossemolen. Op ongeveer 200 meter ten noorden van deze constructie staat een stevige bunker in de weide.

Historiek

Duitse betonnen militaire post behorende tot de 'Artillerie-Schütz-Stellung', wellicht in het begin van 1918 opgetrokken. In deze omgeving waren verschillende betonnen militaire posten opgericht, evenals heel wat barakken. Ter hoogte van de (huidige) Rennevoordestraat was in 1918 een kleine munitie-opslagplaats ingericht. Ten noordoosten van de constructie liep er een smalspoor.

De aanleg van de nieuwe 'Flandern I Stellung' was gestart in de winter van 1917/1918, na de Derde Slag bij Ieper. Door het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918) zou deze 'Flandern I Stellung' nog maar weinig versterkt zijn (deze stelling zou geen nut meer hebben, mocht dit Duits voorjaarsoffensief geslaagd zijn). In september 1918 was de stelling helemaal niet voltooid. Toch blijkt deze stelling goed verdedigd te zijn tijdens het Bevrijdingsoffensief. Vele bunkers bleken goed gecamoufleerd te zijn, zodat de geallieerde observatievliegtuigen ze maar moeilijk konden detecteren. De geallieerde legers bleken niet zo goed op de hoogte van de sterkte van deze stelling. Vooral ter hoogte van Roeselare bleek het moeilijk om de 'Flandern I Stellung' te doorbreken, door hevige Duitse tegenstand met mitrailleurvuur.

Deze omgeving werd tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief pas op 14 oktober 1918 veroverd.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is meer dan een meter dik en is gegoten tegen/op gegolfd plaatijzer. Toegangen aan westelijke en oostelijke zijde. Rondom rond de constructie zijn bakstenen muren geplaatst en op de constructie is een zadeldak geplaatst. De oostelijke toegang is gedicht. De binnenmuren zijn gecementeerd.

• Mapping the front. German maps. Military mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (The Western Front Association in association with the Imperial War Museum), 2010: Moorsele-Nord, 12/2/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008): Enemy’s supply system, 12/4/1918; Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Belgium, 28 N.E., Ed. 10A, 11/9/1918.
  • BACCARNE R. & STEEN J., Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief, Langemark-Poelkapelle, 2002.
  • CALLEWAERT F., 90 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Duitse verdedigingswerken in de regio Roeselare, in: Mandeldal, 2004, nummer 1.
  • GELDHOF Ph., Met de torens van Roeselare op de achtergrond. De strijd voor Roeselare tussen 28 september en 3 oktober 1918, in: DE BRUYNE M. e.a., Roeselare in de Eerste Wereldoorlog, Roeselare, 1998.
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, Marcinelle, s.d.

Auteurs: Decoodt, Hannelore