Appartementsgebouw naar ontwerp van Herman Van Ooteghem

Beschrijving

Appartementsgebouw met winkelfunctie, volgens de bouwaanvraag van 1938 gebouwd voor Gustave Vranx naar een ontwerp van architect Herman Van Ooteghem, samen met de zeven rijhuizen ernaast (nummer 25 tot 37) en opgetrokken in dezelfde decoratieve baksteenarchitectuur aanleunend bij het modernisme. Het onderkelderde appartementsgebouw omvat vier bouwlagen onder een plat dak. Materiaalgebruik en architecturale vormentaal sluiten aan bij de belendende samenhorende panden. De hoekligging met winkelfunctie wordt gekarakteriseerd door de gebogen gevelwand. Het schrijnwerk van de rechthoekige vensters en van de winkelpui met centrale rondboogdeur is vernieuwd. De toegang tot de appartementen bevindt zich om de hoek in de Koningin Fabiolalaan, het trappenhuis wordt aan deze zijde gemarkeerd door balkons, opgevat als loggia’s.

Volgens het bouwplan omvat de gelijkvloerse verdieping een winkel, een huiskamer en keuken en drie kamers. Alle verdiepingen bevatten een appartement met een huiskamer, voorkamer, keuken en drie kamers.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1938/W/7.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Sarah Camerlynck, 2012-2013.

Auteurs: Lanclus, Kathleen