Duitse militaire post Meiboomhoek

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie gebouwd in en tussen bestaande hoevegebouwen van de hoeve op adres Meiboomstraat 19, "Bunkerhof" genoemd (zie naamplaat). Gelegen ten zuiden van Hooglede, ten oosten van Sleihage, op het gehucht Meiboomhoek.

Historiek

Deze hoeve komt net achter het tracé van de 'Flandern III Stellung' te liggen, een stelling dat tegen eind 1917 herwerkt werd tot de 'Flandern I'. Ter hoogte van Meiboomhoek, ten zuiden van onderhavige hoek, splitste de 'Roeselare Riegel' af in oostelijke richting (naar het centrum van Roeselare). Op een Britse militaire stafkaart van 17 september 1918 staan er 'huts' (barakken) aangeduid bij deze hoeve. Volgens een Britse kaart van 12 april 1918 was ter hoogte van Meiboomhoek namelijk een munitiedepot ingericht, wat het netwerk aan spoorlijnen in deze omgeving helpt verklaren. Mogelijk is onderhavige bunker opgetrokken in functie van dit munitiedepot.

In de eerste fase van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief (28 september – 4 oktober 1918) waren de geallieerden er in geslaagd de zwaar versterkte Vlaamse heuvelrug te veroveren, maar waren ze gebotst op de 'Flandern I Stellung' ten westen van Roeselare. De sterkte van deze linie was zwaar onderschat. Er werd een adempauze in het offensief ingelast om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen. Op 14 oktober ging het offensief weer van start. Die dag nog werd Hooglede ingenomen door Franse troepen.

Beschrijving

De betonnen post is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak zou ongeveer twee meter dik zijn. Volgens de bewoner heeft de constructie, die 7 x 7 meter groot zou zijn, twee toegangen aan noordoostelijke zijde, die uitkomen op één gang, die vervolgens toegang verschaft tot twee ruimtes.

• Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum: Collectie militaire stafkaarten, Lagenkarte der Gruppe Staden, 27/2/1918.
  • Zonnebeke, Memorial Museum Passchendaele 1917: Collectie militaire stafkaarten, Artl. Aufstellung der Div. K., s.d.; Belgium, 20 S.E., Ed. 4A, 17/9/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press):Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII, 06/10/1917; Stellungskarte Staden, Blatt IV, 17/12/1917.
  • Mapping the front. German maps. Military mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (The Western Front Association in association with the Imperial War Museum), 2010: Ennemy’s supply system, 12/4/1918.
  • BACCARNE R. & STEEN J., Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief, Langemark-Poelkapelle, 2002.
  • CALLEWAERT F., 90 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Duitse verdedigingswerken in de regio Roeselare, in: Mandeldal, 2004, nummer1.
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, Marcinelle, s.d.

Auteurs: Decoodt, Hannelore