erfgoedobject

Duitse militaire post

bouwkundig element
ID
215898
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215898

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse militaire post
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie, nu tegen schuur van een hoeve aangebouwd. Gelegen ten noorden van Hooglede, ten westen van Gits.

Historiek

Volgens het beschikbaar kaartmateriaal lag deze hoeve niet op het tracé van een Duitse stelling. De constructie lag ten noorden van de noordelijke 'Artillerie-Schutz-Stellung' bij Roeselare. De functie kon niet achterhaald worden.

In de eerste fase van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief (28 september – 4 oktober 1918) waren de geallieerden er in geslaagd de zwaar versterkte Vlaamse heuvelrug te veroveren, maar waren ze gebotst op de 'Flandern I Stellung' ten westen van Roeselare. De sterkte van deze linie was zwaar onderschat. Er werd een adempauze in het offensief ingelast om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen. Op 14 oktober ging het offensief weer van start. Die dag nog werd Hooglede ingenomen door Franse troepen.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie. De constructie is gegoten binnen een houten bekisting en lijkt in minimum twee fasen te zijn opgetrokken. De constructie heeft een nagenoeg vierkant grondplan, op de uitgesneden noordelijke hoek na. Het dak heeft deels afgeschuinde randen en ook de hoeken van de constructie zijn voor zover zichtbaar afgeschuind.

Twee toegangen aan noordelijke en oostelijke zijde vormen de uiteinden van een gang, die op zijn beurt toegang verschaft tot minimum één ruimte. In de noordwestelijke muur zit een kleine vierkante opening. De bunker kon bij bezoek niet betreden worden.

  • Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum: Collectie militaire stafkaarten, Lagenkarte der Gruppe Staden, 27/2/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press): Stellungskarte Staden, Blatt IV, 17/12/1917.
  • BACCARNE R. & STEEN J., Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief, Langemark-Poelkapelle, 2002.
  • CALLEWAERT F., 90 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Duitse verdedigingswerken in de regio Roeselare, in: Mandeldal, 2004, nummer 1.
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, Marcinelle, s.d.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215898 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.