erfgoedobject

Duitse militaire post

bouwkundig element
ID
215900
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215900

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse militaire post
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire post, opgetrokken in de berm van de Kortemarkstraat, ten westen van het recreatiedomein Vossenberg. Gelegen aan de noordelijke voet van de hoogte 'Hoge', ten noorden van het centrum van Hooglede.

Historiek

Deze constructie lag min of meer op het tracé van de 'Artillerie-Schutz-Stellung', die op zijn beurt deel uitmaakte van de 'Flandern I Stellung' die vanaf de winter van 1917/1918 werd aangelegd ten westen van Roeselare. Vermoedelijk gaat het om een manschappenverblijf of opslagplaats.

Door het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918) zou deze 'Flandern I Stellung' nog maar weinig versterkt zijn (deze stelling zou geen nut meer hebben, mocht dit Duits voorjaarsoffensief geslaagd zijn). In september 1918 was de stelling helemaal niet voltooid. Toch blijkt deze stelling goed verdedigd te zijn tijdens het Bevrijdingsoffensief. Vele bunkers bleken goed gecamoufleerd te zijn, zodat de geallieerde observatievliegtuigen ze maar moeilijk konden detecteren. De geallieerde legers bleken niet zo goed op de hoogte van de sterkte van deze stelling. Vooral ter hoogte van Roeselare bleek het moeilijk om de 'Flandern I Stellung' te doorbreken, door hevige Duitse tegenstand met mitrailleurvuur.

In de eerste fase van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief (28 september – 4 oktober 1918) waren de geallieerden er in geslaagd de zwaar versterkte Vlaamse heuvelrug te veroveren, maar waren ze gebotst op de 'Flandern I Stellung' ten westen van Roeselare. De sterkte van deze linie was zwaar onderschat. Er werd een adempauze in het offensief ingelast om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen. Op 14 oktober ging het offensief weer van start. Die dag nog werd Hooglede ingenomen door Franse troepen.

Beschrijving

Betonnen post, opgetrokken in de berm van een straat. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en onder meer versterkt met ronde wapenijzers. Het plafond is versterkt met ijzeren balken, op ongeveer één meter afstand geplaatst. Voor zover zichtbaar is er geen betonnen vloer. De ruimte is ongeveer zeven meter diep en bevat enkele nissen. Twee ervan, één aan noordelijke en één aan zuidelijke zijde, zijn opgevuld met rode baksteen.

  • Brussel, Koninklijk Legermuseum: Collectie militaire stafkaarten, Art.Monartskarte Ieperen-Nord, 1/9/1918 – 19/7/1918 (samengevoegde kaart).
  • Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum: Collectie militaire stafkaarten, Lagenkarte der Gruppe Staden, 27/2/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press): Stellungskarte Staden, Blatt IV, 17/12/1917.
  • BACCARNE R. & STEEN J., Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief, Langemark-Poelkapelle, 2002.
  • VANCOILLIE J., Het 4. Armee tijdens de 1ste fase van de Abwehrschlacht in Flandern, 28/9/1918 – 13/10/1918, in: Shrapnel, september 2008
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, Marcinelle, s.d.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse militaire post [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215900 (Geraadpleegd op )