erfgoedobject

Duitse militaire post

bouwkundig element
ID: 215901   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215901

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse militaire post
    Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2013

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post, in weide bij hoeve Kleine Noordstraat 62, aangeduid op de topografische kaart als 'Vml. Hve. Callens'. Gelegen ten noorden van, aan de voet van de hoogte bij Hooglede.

Historiek

De hoeve werd op Britse militaire stafkaarten aangeduid met 'Hastings Farm'. De hoeve was ten tijde van de Derde Slag bij Ieper (najaar 1917) op zeven kilometer achter de 'Flandern I Stellung' gelegen. Of de constructie toen al was opgetrokken, kon niet achterhaald worden. Op de Britse stafkaart van 17 september 1917 staat wel 'hut' bij de hoeve aangeduid, wat betekent dat er hoogstwaarschijnlijk wel 'iets' was ingericht.

Eind 1917 komt de hoeve net achter, ten noorden van de 'Artillerie Schutz Stellung' te liggen, die op zijn beurt deel uitmaakte van de 'Flandern I Stellung' die vanaf de winter van 1917/1918 werd aangelegd ten westen van Roeselare.

Door het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918) zou deze 'Flandern I Stellung' nog maar weinig versterkt zijn (deze stelling zou geen nut meer hebben, mocht dit Duits voorjaarsoffensief geslaagd zijn). In september 1918 was de stelling helemaal niet voltooid. Toch blijkt deze stelling goed verdedigd te zijn tijdens het Bevrijdingsoffensief. Vele bunkers bleken goed gecamoufleerd te zijn, zodat de geallieerde observatievliegtuigen ze maar moeilijk konden detecteren. De geallieerde legers bleken niet zo goed op de hoogte van de sterkte van deze stelling. Vooral ter hoogte van Roeselare bleek het moeilijk om de 'Flandern I Stellung' te doorbreken, door hevige Duitse tegenstand met mitrailleurvuur.

In de eerste fase van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief (28 september – 4 oktober 1918) waren de geallieerden er in geslaagd de zwaar versterkte Vlaamse heuvelrug te veroveren, maar waren ze gebotst op de 'Flandern I Stellung' ten westen van Roeselare. De sterkte van deze linie was zwaar onderschat. Er werd een adempauze in het offensief ingelast om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen. Op 14 oktober ging het offensief weer van start. Die dag nog werd Hooglede ingenomen door Franse troepen.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan. De buitenmuren zijn gegoten tegen gegolfd plaatijzer, waardoor het betonoppervlak geribbeld is. De constructie is grotendeels overgroeid, waardoor de constructie niet grondig bekeken kon worden. Er is een opening zichtbaar aan noordoostelijke zijde. Aan zuidwestelijke zijde zitten twee lage schuine uitbouwen.

  • Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum: Collectie militaire stafkaarten, Lagenkarte der Gruppe Staden, 27/2/1918.
  • Zonnebeke, Memorial Museum Passchendaele 1917: Collectie militaire stafkaarten, Belgium, 20 S.E., Ed. 4A, 17/9/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press): Ubersichtskarte Gruppe Diksmuide, 23/9/1917; Stellungskarte Staden, Blatt IV, 17/12/1917.
  • BACCARNE R. & STEEN J., Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief, Langemark-Poelkapelle, 2002.
  • VANCOILLIE J., Het 4. Armee tijdens de 1ste fase van de Abwehrschlacht in Flandern, 28/9/1918 – 13/10/1918, in: Shrapnel, september 2008
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, Marcinelle, s.d.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse militaire post [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215901 (Geraadpleegd op 09-04-2020)